Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2011 11:04 - СЛАГАЙТЕ ЗЕЛЕТО
Автор: zadoma Категория: Рецепти   
Прочетен: 13057 Коментари: 4 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 КИСЕЛО ЗЕЛЕ

ПРОДУКТИ:
  • 30кг почистено зеле;
  • 2кг. морска сол;
  • коренчета хрян;
  • шепа царевични зърна;
  • натриев бензоат-30гр.
Темата може да е много прозаична, но зелето е храна, богата на витамин С, калций, желязо, ферментни вещества и е добре да си направим кисело зеле.
Да се направи зеле не е сложно.
Трябва да се избере българско зеле "кьосе"- да е крехко.
Обикновено си купуваме около 30-35 кг зеле.
Добре е да има и големи и малки зелки, за да се наредят по-плътно в бидона.
След почистването остават около 30кг чисто зеле. Измиваме го.
Цепваме  на кръст кочаните, за да проникне по лесно саламурата.
Нареждаме зелето в бидона и между зелките слагаме до дъното една PVC тръба или маркуч, за по-удобно аериране / вкарване на въздух/.
Разтопяваме в голяма тенджера 2кг морска сол с вода.
Прецеждаме през тензух разтвора, защото морската сол е доста мръсна.
Изчакваме да изстине и заливаме зелето с този разтвор и със студена вода.
Слагаме и коренчета хрян нарязани на ситно за подобряване на вкуса и като консервант.
Счукваме царевични зърна, поставяме ги в торбичка от тензух и тях слагаме в бидона.
Затискаме зелето с кръстачка, капак от кофа, камък, пълен трилитров буркан с вода или с каквото се сетим. Целта е да не се показва над водата.
И всеки ден  в продължение на две седмици си го аерираме, продухваме, преточваме ежедневно. Ферментацията протича нормално само при тази процедура.
Трябва аеробните и анаеробните бактерии да бъдат в равновесие.
След завършването на ферментацията в зелето се слага натриев бензоат-по грам на килограм зеле.
Получаваме чудесен продукт.



Тагове:   зеле,   кисело,   кьосе,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. vandela007 - Блаааагодаря!
17.11.2011 12:52
Значи: натриевия бензоат - след ферментацията, това не го бях прочела никъде.

Хайде, слагам зелето!
:)))
цитирай
2. zadoma - Натриевият бензоат пресича фер...
17.11.2011 15:29
Натриевият бензоат пресича ферментацията и зелето не става прекалено кисело.
цитирай
3. анонимен - Освен нятриев бензоат, зелето може ...
22.11.2011 14:43
Освен нятриев бензоат ,зелето може да се пресече със захар.На 30кг.зеле се разтваря 300гр.захар в малко вода.Налива се върху зелето .
цитирай
4. анонимен - Hello!
02.02.2012 12:29
Hi! my identify is Jully. I would like to meemeet good boy :)
This is my homepage - http://jskdh5jkd7djh4.com/l
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zadoma
Категория: Хоби
Прочетен: 274938
Постинги: 34
Коментари: 95
Гласове: 47
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930