Постинг
17.11.2011 11:04 -
СЛАГАЙТЕ ЗЕЛЕТО
КИСЕЛО ЗЕЛЕ
ПРОДУКТИ:
Да се направи зеле не е сложно.
Трябва да се избере българско зеле "кьосе"- да е крехко.
Обикновено си купуваме около 30-35 кг зеле.
Добре е да има и големи и малки зелки, за да се наредят по-плътно в бидона.
След почистването остават около 30кг чисто зеле. Измиваме го.
Цепваме на кръст кочаните, за да проникне по лесно саламурата.
Нареждаме зелето в бидона и между зелките слагаме до дъното една PVC тръба или маркуч, за по-удобно аериране / вкарване на въздух/.
Разтопяваме в голяма тенджера 2кг морска сол с вода.
Прецеждаме през тензух разтвора, защото морската сол е доста мръсна.
Изчакваме да изстине и заливаме зелето с този разтвор и със студена вода.
Слагаме и коренчета хрян нарязани на ситно за подобряване на вкуса и като консервант.
Счукваме царевични зърна, поставяме ги в торбичка от тензух и тях слагаме в бидона.
Затискаме зелето с кръстачка, капак от кофа, камък, пълен трилитров буркан с вода или с каквото се сетим. Целта е да не се показва над водата.
И всеки ден в продължение на две седмици си го аерираме, продухваме, преточваме ежедневно. Ферментацията протича нормално само при тази процедура.
Трябва аеробните и анаеробните бактерии да бъдат в равновесие.
След завършването на ферментацията в зелето се слага натриев бензоат-по грам на килограм зеле.
Получаваме чудесен продукт.
ПРОДУКТИ:
- 30кг почистено зеле;
- 2кг. морска сол;
- коренчета хрян;
- шепа царевични зърна;
- натриев бензоат-30гр.
Да се направи зеле не е сложно.
Трябва да се избере българско зеле "кьосе"- да е крехко.
Обикновено си купуваме около 30-35 кг зеле.
Добре е да има и големи и малки зелки, за да се наредят по-плътно в бидона.
След почистването остават около 30кг чисто зеле. Измиваме го.
Цепваме на кръст кочаните, за да проникне по лесно саламурата.
Нареждаме зелето в бидона и между зелките слагаме до дъното една PVC тръба или маркуч, за по-удобно аериране / вкарване на въздух/.
Разтопяваме в голяма тенджера 2кг морска сол с вода.
Прецеждаме през тензух разтвора, защото морската сол е доста мръсна.
Изчакваме да изстине и заливаме зелето с този разтвор и със студена вода.
Слагаме и коренчета хрян нарязани на ситно за подобряване на вкуса и като консервант.
Счукваме царевични зърна, поставяме ги в торбичка от тензух и тях слагаме в бидона.
Затискаме зелето с кръстачка, капак от кофа, камък, пълен трилитров буркан с вода или с каквото се сетим. Целта е да не се показва над водата.
И всеки ден в продължение на две седмици си го аерираме, продухваме, преточваме ежедневно. Ферментацията протича нормално само при тази процедура.
Трябва аеробните и анаеробните бактерии да бъдат в равновесие.
След завършването на ферментацията в зелето се слага натриев бензоат-по грам на килограм зеле.
Получаваме чудесен продукт.
Euronews: Британците отказват да работят...
КАК и КАКВО ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА представи за ...
След повече от седем месеца
КАК и КАКВО ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА представи за ...
След повече от седем месеца
Значи: натриевия бензоат - след ферментацията, това не го бях прочела никъде.
Хайде, слагам зелето!
:)))
цитирайХайде, слагам зелето!
:)))
Натриевият бензоат пресича ферментацията и зелето не става прекалено кисело.
цитирай
3.
анонимен -
Освен нятриев бензоат, зелето може ...
22.11.2011 14:43
22.11.2011 14:43
Освен нятриев бензоат ,зелето може да се пресече със захар.На 30кг.зеле се разтваря 300гр.захар в малко вода.Налива се върху зелето .
цитирай
4.
анонимен -
Hello!
02.02.2012 12:29
02.02.2012 12:29
Hi! my identify is Jully. I would like to meemeet good boy :)
This is my homepage - http://jskdh5jkd7djh4.com/l
цитирайThis is my homepage - http://jskdh5jkd7djh4.com/l
Търсене