Постинг
05.11.2011 19:14 -
ТУРШИЯ ПРИЯТЕЛСКО МЕЗЕ
Автор: zadoma
Категория: Рецепти
Прочетен: 8478 Коментари: 2 Гласове:
Последна промяна: 12.11.2011 16:38
Прочетен: 8478 Коментари: 2 Гласове:
5
Последна промяна: 12.11.2011 16:38
Всяка есен правя от тази туршия-прави се лесно и е много-много вкусна.
ПРОДУКТИ:
-1кг върхари пиперки;
-1кг зелени домати;
-1кг моркови;
-1 зелка /3кг/
-3-4 глави чесън;
-листа целина;
-китка магданоз.
Консерванти за саламурата:
-10 аспирина /счукани/;
-350мл оцет;
-250 гр. захар;
-100гр. сол:
-250мл олио:
и още 30гр.сол и 30 гр.захар .
ПРИГОТВЯНЕ:
Зелето се реже на резени по 2-3 см.
Морковите се режат на тънки лентички или шайби.
Доматите се режат на тънки шайби и се посипват с 30 гр. сол и 30 гр. захар.
След 30 мин се излива сока, който те пускат.
На върхарите се махат семките.
В дълбок съд се слага нарязаното зеле и моркови и домати.
Сварява се саламурата без аспирина.
Когато заври се слага аспирина и врялата саламура се излива върху зеленчуците.
Съда се покрива с капак или кърпа.
Върхарите се пекат леко на котлон и веднага се пускат в съда при зелето.
Всичко това престоява до другия ден.
Добавя се чесънът и целината и магданозът нарязани на ситно.
Разбърква се добре и се насипва в буркани като се притиска да излезе въздухът.
Залива се със саламура, докато се покрие зеленчукът.
Туршията е готова след 3 дни. Тя е за бърза консумация.
И така ако все още имате приятели пийнете си една ракийка с приятелското мезе.
И ми пратете мнението си.
ПРОДУКТИ:
-1кг върхари пиперки;
-1кг зелени домати;
-1кг моркови;
-1 зелка /3кг/
-3-4 глави чесън;
-листа целина;
-китка магданоз.
Консерванти за саламурата:
-10 аспирина /счукани/;
-350мл оцет;
-250 гр. захар;
-100гр. сол:
-250мл олио:
и още 30гр.сол и 30 гр.захар .
ПРИГОТВЯНЕ:
Зелето се реже на резени по 2-3 см.
Морковите се режат на тънки лентички или шайби.
Доматите се режат на тънки шайби и се посипват с 30 гр. сол и 30 гр. захар.
След 30 мин се излива сока, който те пускат.
На върхарите се махат семките.
В дълбок съд се слага нарязаното зеле и моркови и домати.
Сварява се саламурата без аспирина.
Когато заври се слага аспирина и врялата саламура се излива върху зеленчуците.
Съда се покрива с капак или кърпа.
Върхарите се пекат леко на котлон и веднага се пускат в съда при зелето.
Всичко това престоява до другия ден.
Добавя се чесънът и целината и магданозът нарязани на ситно.
Разбърква се добре и се насипва в буркани като се притиска да излезе въздухът.
Залива се със саламура, докато се покрие зеленчукът.
Туршията е готова след 3 дни. Тя е за бърза консумация.
И така ако все още имате приятели пийнете си една ракийка с приятелското мезе.
И ми пратете мнението си.
1.
анонимен -
Туршия с прясно зеле
11.11.2011 14:25
11.11.2011 14:25
Внимателно прочетох рецептата и наистина никак не е сложно.Само с едно не съм съгласна- защо трябва да се слагат аспирини след като е упоменато,че е за бърза консумация и след 3-4 дни е готова!Няма логика в това!Има ли аспирин значи,че поне 6месеца трябва да издържи в бурканите зимнината!
цитирайОт доста години я правя така и не знам дали може да издържи повече заради олиото. Престои ли повече време започва да гранясва.
цитирайТърсене